SOA kao Igra prijestolja

Rezultat potpisa Predsjednice Republike na odluku za razrješenjem načelnika Sigurnosne agencije prilično je predvidljiv kao što je bila  predvidljiva ovakva politička situacija koja je počela s objavom rezultata izbora. Način  izbora mandatara, pregovarački obrati, ucjene, politički pragmatizam u najgorem obliku, s ovom su aferom dobili svoj logičan nastavak u hrvatskom političkom teatru apsurda koji bi mogao završiti potpunim političkim kaosom.

No vratimo se slučaju SOA. Predsjednica je potpisala odluku o razrješenju, bez dogovora s premijerom. Ako s bivšim premijerom nije bilo korektnog odnosa kako zbog različitih političkih opcija tako i zbog njegovog karaktera, o čemu je ovdje riječ!? Ovim je činom aktualnom premijeru dodatno potkopan autoritet koji je ionako načet sporovozećim mukotrpnim procesom sastavljanja Vlade. U igri prijestolja uz građane za sada je glavni gubitnik premijer, najjača politička osoba Hrvatske. Koji šuti. Za razliku od njega, potpredsjednik Vlade kaže da nema razloga za smjenu. Isti onaj za kojeg je njegov stranački glasnogovornik danima tvrdio da je prisluškivan! Ili to govori samo da bi spriječio da HDZ, MOST-ov  koalicijski partner «od matinele» preuzme nadzor nad policijsko-obavještajnim sustavom. Za to vrijeme, mi smo stavljeni u situaciju birati kome vjerovati: predsjednici države, premijeru, prvom ili običnom potpredsjedniku vlade. A kako donijeti pravilan sud, kad u konačnici pojma nemamo jer nam je, kao narodnim zastupnicima, onemogućeno da se o svemu informiramo. Ako je onemogućeno nama, onda je onemogućeno i javnosti da dozna istinu.

A istina je bitna jer uz puno nejasnoća, jasno je sljedeće: ovo je šteta za sigurnosne službe, šteta i opasnost za državu. Ovo postaje predmet iščuđavanja pa i podsmijeha u sigurnosnim agencijama država s kojima smo dio istih međunarodnih institucija i organizacija. Hoćemo li se ponašati po tim standardima ili su nam uzor Ilija Čvorović i slični balkanski špijuni i to u trenutku kada smo, kako vladajući kažu, izišli iz «regiona» i postali susjedi.
Dodatan razlog za zabrinutost je to što u ovom trenutku nema civilnog, parlamentarnog niti stručnog nadzora nad sigurnosnim službama. Tek je vjerovati da će ljudi u njima profesionalno raditi svoj posao. Ali kako njima vjerovati ako se ne vjeruje u profesionalizam njihovog čelnog čovjeka!? I zato je istina važna. U protivnom, dobije li ravnatelj nečasni otpust a tvrdi da je časno radio svoj posao, biti će to velika greška i nepravda. Ostane li obilježen na takav način, jedino se može nadati aktu pomilovanja.

Vjerujem kako bi otkrili barem dio istine, dobijemo li odgovore na neka pitanja:
-Na temelju kojeg izvida je zaključeno da je ravnatelj SOA-e prekršio Zakon?
-Na temelju kojeg izvida pak potpredsjednik Vlade tvrdi da ravnatelja ne treba razriješiti?
-Ako je prekršen Zakon, zašto premijer ne supotpiše razrješenje?
-Ako je prekršen Zakon zašto Ravnatelj nije prijavljen DORH-u?

Nisu ovo u eteru niti jedina niti prva pitanja. Ali očigledno nisu problem pitanja već odgovori kojih nema. Činjenica je da su se o ovoj aferi dosad očitovali gotovo svi, osim njenih glavnih aktera. Nitko u ovoj zemlji, koliko god bio visoko pozicioniran, nema pravo ignorirati javnost koja traži odgovore. Politika, osobito vladajuća, ima moć. U nedemokratskim društvima moguće je provoditi eliminaciju političkih protivnika, smjenu dužnosnika, šefova javnih poduzeća ili tajnih službi, svejedno… bez demokratske procedure, suda struke i javnosti. No politička je moć demokratskim društvima bitno drugačija, a Hrvatska je demokratska država. U demokracijama političari odgovaraju na pitanja javnosti, oporbe, parlamenta i svih onih koji kreiraju javno mišljenje i javne politike. Kad toga ne bi bilo tada više ne bi mogli govoriti o Hrvatskoj kao zemlji vladavine prava i odgovorne vlasti.

Dakle, očekujemo odgovore. Ne zanimaju nas špekulacije, uradci spin doktora i paraobavještajaca o tome koga se možda htjelo zaštititi, a kome naštetiti. Ponavljam, očekujemo samo činjenice i istinu. One bi morale pokazati kome više nije mjesto u sigurnosnom sustavu, a kome u politici.

Drago Prgomet