Hrvatska politika, zbilja ili satira?

Dosta se toga dogodilo u Hrvatskoj u zadnjih osam dana od predstavljanja proračuna, o kojem danas odlučujemo. Puno toga, a opet premalo što bi promijenilo nezadovoljstvo ponuđenim proračunom.
Političari nasmiješenih lica su prije dva dana prodavali narcise na glavnom zagrebačkom trgu. Prodali su 4 milijarde obveznica i nastavili uhodanu praksu zaduživanja. Razloga za smijeh nema.
Izabran je ministar branitelja a natječaj za novog čelnika sigurnosne službe tek se otvorio. Saznali smo da prvi potpredsjednik nije nadležan za MUP čiji je pak ministar svoju stranku prozvao zaštitnikom demokracije u Hrvatskoj od partnerskog mu HDZ-a. Balkanska ruta je zatvorena, izbjeglica nema, ali smo odlučili poslati vojsku na granicu. Vlada je uložila na vlastiti prijedlog proračuna nekoliko amandmana, ne da sačuva proračun, nego obraz, jer je nevjerojatno da se u prvom prijedlogu smanjivalo školarcima i invalidima….
Proračun je tu. Predlagatelj će reći da je to najbolje što se može učiniti u ovom trenutku. No, je li doista tako? Predstavlja li ovaj proračun ono što smo očekivali: proračun konzervativno liberalne vlade kakva danas vodi Hrvatsku?
Konzervativno liberalne vlade svoje rezultate temelje na progresu, inovacijama, obrazovanju, ulaganju u istraživanje i razvoj, tržišnom gospodarstvu, pluralizmu i jačanju otvorenog društva. Malo je od toga u proračunu da bismo rekli kako je ovo zrcalo vrijednosti koje zastupaju konzervativci i liberali. Premalo od Vlade koja je najavljivala promijene Premalo od premijera koji se, nažalost, brzo uklopio u domaći politički milje i izabrao put nezamjeranja, umjesto puta reformi.
Proračun je pokazao kako Vlada nema političke snage promijeniti već viđene loše hrvatske politike. Ovo je samo kontinuitet proračuna kojih smo se nagledali zadnjih desetljeća.
Ostaje nejasno, kako će danas glasovati vladajući zastupnici. Kako će glasati svi oni koji su dignitet branitelja podigli na pijedestal vlastite političke prepoznatljivosti i opstanka?! Ne možete se oteti utisku kad vidite proračun kako su barem dijelom, branitelji poslužili u političkom razračunavanju s neistomišljenicima. Kako će glasati zastupnici sveučilišni profesori, i ne samo oni, za proračun koji drastično smanjuje izdvajanja za znanost i obrazovanje!? Kako će glasati liberali ili oni koji se zovu liberali za proračun koji smanjuje prava manjinama i neprofitnim medijima!? Kako će zagovornici tržišnog gospodarstva tržišta dići ruku za proračun koji i dalje favorizira ortački kapitalizam, jer ovakav proračun mogu podržati samo ortaci u politici!? Kao će glasati oni koju su obećavali ministarstvo demografske obnove a na koncu ostali bez ijednog razrađenog projekta koji će poboljšati demografsku sliku ove zemlje!?
Možda bi odgovor bio prihvatljiv, čak naišao i na potporu oporbe, kada bi smo znali što je cilj ovog proračuna: kupovina socijalnog mira, razvoj gospodarstva, Hrvatska u kojoj se živi dobro… Ili tek puko slušanje Europske komisije i svođenje deficita na zadanu mjeru. Predlagatelji proračuna moraju znati da on nije zbroj uredno složenih brojki, nego, jasna poruka Vlade kakvo društvo želi. Iz proračuna se mora iščitati jasna poruka Vlade da će državu voditi na vrijednostima liberalne demokracije, tržišnog gospodarstva u socijalne pravednosti. Dakle, na načelima modernog konzervativizma. A sve dok se to ne bude vidjelo, samo možemo očekivati neizvjesnu budućnost.

Ah, da, zaboravio sam. U ovih osam dana smo razmontirali Montirani proces. Nikakva šteta, jer je hrvatska politika ionako postala velika satira.

Drago Prgomet