Nitko me ne može uvjeriti da je prodaja dionica Končara bila u interesu države

Evo zašto.

Prvo, dobit Končara (zajedno s njegovim tvrtkama) bila je vrlo dobra. “Ekspresno“ je odlučeno o prodaji dionica na telefonskoj sjednici premda i projekcija računice pokazuje da bi država od Končara za oko 2 godine dobila isti iznos za koji ga je prodala. Drugo, Vlada je kupcima imala pravo postaviti uvjete. To nije nešto što se ne radi. Recimo, moglo se reći da u roku od 5 godina kupci (banke i fondovi) te dionice ne mogu prodati nekome trećem. Vlada je isto tako mogla osigurati minimalna jamstva da radnici neće završiti „ na cesti“ (da se neće poništiti kolektivni ugovor).

Nažalost, ni jedno ni drugo Vlada nije učinila. U čijem je to interesu? Očito ne u državnom.

Ali uz prva 2 razloga postoji i još nešto. Nevjerojatno, ali Vlada se čak odrekla i dividende – jer će novi vlasnici Končara dobiti dividendu za prošlu godinu kad oni uopće nisu bili vlasnici. To se inače ne radi. Končar je lani ostvario cca 200 milijuna kuna bruto dobiti a ugovorenog posla imaju za sljedeće 3 godine

Prodajom ovog zadnjeg paketa dionica samo je okončan jedan proces (konačna predaja Končara) jer se po podacima burze vidi da prije prodane dionice posjeduju i neki skrbnički računi no ne znamo imena koja stoje iza njih.

Sindikalisti Končara kažu da je skupština dioničara već triput odgođena i da je sada najavljena za 12. srpnja, gdje je znakovito da je za novog člana nadzornog odbora predložen poslovni partner bivšeg potpredsjednika Vlade iz njegove bivše tvrtke Soboli.

Inače, u sklopu Končara posluje 17 ovisnih društava. Na telefonskoj sjednici Vlada je s premjerom Oreškovićem prodala 20,46 posto (526,926 dionica) za (skromnih) 360 milijuna kuna mirovinskim fondovima u vlasništvu banaka i osiguravatelja, čime su oni postali vlasnici 40 posto dionica.

Što će dalje biti? Vjerojatno bi se mogao dogoditi još jedan od „modela hrvatske privatizacije“. Zašto to nisu spriječili (već učinili) oni koji govore o domoljublju?! Domovina se voli djelima, ne riječima.

16. lipnja 2016.

/ In novosti / By Admin1 / Komentari isključeni za Nitko me ne može uvjeriti da je prodaja dionica Končara bila u interesu države